Informacije na: 

Kaj krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Vaša ocena

Kaj krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje? V povprečju dopolnilno zdravstveno zavarovanje krije približno 30% stroškov zdravstvene storitve.

Z urejenim obveznim in dopolnilnim zdravstvenim zavarovanje pri zdravniku le pokažemo zdravstveno kartico in za zdravstveno storitev nam ni potrebno ničesar plačati ali doplačati.

V tabeli je jasno viden odgovor kaj krije dodatno zavarovanja.

Prebivalci Slovenije imamo 2 možnosti: lahko vsak mesec plačujemo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ali pa pri vsakem obisku zdravnika doplačamo del celotnega stroška zdravstvene storitve. Vse seveda ob predpostavki, da imamo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje.

Prednost dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je torej v tem, da nam pri zdravniku ni potrebno ekstra plačevati.

Osnovna logika nam pove, da dražja kot je zdravstvena storitev, več bo doplačila. Povprečno krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje 30% celotnega stroška zdravstvene storitve.

OSNOVNO ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE KAJ KRIJE

Če dopolnilno zavarovanje krije cca. 30% stroškov zdravstvenih storitev, je jasno, da osnovno zdravstveno zavarovanje krije cca. 70% stroškov zdravstvenih storitev oziroma večino celotnega stroška zdravstvenih storitev.

V pogovornem jeziku ljudje enačijo dopolnilno zdravstveno zavarovanje z dodatnim zavarovanjem, zato kadar ljudi zanima kaj krije dodatno zdravstveno zavarovanje, jih dejansko zanima kaj krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Kaj krije dodatno zdravstveno zavarovanje
Če nimamo dodatnega zavarovanja oziroma če nimaš dodatnega zavarovanja, moraš pri zdravniku v veliki večini primerov plačevati oziroma doplačevati za zdravstvene storitve.

Z urejenim dopolnilnim zdravstvenim se torej izognem doplačilom oziroma plačilom pri zdravniku.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je bilo uvedeno leta 1999, vzrok je bil pomanjkanje denarja v zdravstvenem sistemu, kljub temu, da v Sloveniji delavci s povprečnimi dohodki plačujejo enega najvišjih prispevkov za zdravstvo na svetu.

Neto plača          Prispevek delavca          Prispevek delodajalca    (oba prispevka v blagajno ZZZS)

 600 eur                    52 eur           +             52eur                        = 104 eur

1200 eur                  120 eur          +             120eur                     = 240 eur

4000 eur                 550 eur          +           550eur                      = 1100 eur

V Nemčiji imajo socialno kapico, kar pomeni, da je najvišji prispevek  v zdravstveno blagajno 800 eur mesečno. Višje kvalificirani kadri so v Sloveniji preveč obdavčeni, kar se kaže v enosmernem toku oziroma begu možganov iz Slovenije.  Nekonkurenčnost gospodarstva pomeni vedno več upokojencev in vedno manj delovno aktivnega prebivalstva. Vse to je seveda na dolgi rok nevzdržno.

V Sloveniji 20% najbolje plačanih delavcev prispeva v zdravstveno blagajno 43% vsega denarja.  80% denarja iz zdravstvene blagajne pa porabijo tisti, ki prispevajo minimalno ali nič.

Ekonomisti torej ugotavljajo, da zdravstveni sistem Slovenijo dela kadrovsko nekonkurenčno, saj da je naravnan preveč solidarno saj dobro plačani kadri zaradi visokih prispevkov bežijo v tujino.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje nas torej ščiti pred gromozanskimi stroški, ki lahko nastanejo, če resneje zbolimo ali se težje ponesrečimo.

PRIMER: Maja Novak je igrala odbojko. Pri igri se je zaletela v soigralko, nerodno stopila in si poškodovala koleno. Poškodba je bila tako huda, da je specialist ugotovil, da je edina možnost zamenjava kolenskega sklepa. Stroški operacije so znašali 6018 eur, od tega je dopolnilno zdravstveno zavarovanje krilo 602 eur.

Ali je dopolnilno zdravstveno zavarovanje obvezno? Pravo ime je prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje in že ime nam pove, da je to PROSTOVOLJNO zavarovanje, saj nas nihče ne more prisiliti, da bi ga plačevali.

Doplačila brez dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Pri najtežjih primerih zdravstvenih storitev(npr. rakava obolenja) krije obvezno zdravstveno zavarovanje 100% vrednosti zdravstvene storitve. Tudi porod, kjer je cena zdravstvene storitve 1500-5000 eur je 100% krit iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Že pri transplantaciji organov pa se zadeva močno zaplete, saj takšne operacije stanejo tudi 200.000 eur in več, obvezno zdravstveno zavarovanje pa v teh primerih krije 90% stroškov celotne zdravstvene storitve.  Da ne bo kdo mislil, da smo napisali kakšno ničlo preveč, bomo znesek 200.000 eur zapisali še enkrat.

V iskalnikih ljudje pogosto vpisujejo: dopolnilno zdravstveno zavarovanje zakaj, dopolnilno zdravstveno zavarovanje rehabilitacija

Kot smo že povedali nas zdravstveno zavarovanje ščiti pred visokimi stroški zdravstvenih storitev, ki lahko nastanejo. V povprečju dopolnilno zdravstveno zavarovanje krije 30% stroškov zdravstvenih storitev. Pri obisku osebnega zdravnika ne boste imeli težav tudi, če nimate sklenjenega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja saj nekaj ali nekaj deset eurov ne predstavlja večje težave. Čim pa resneje zbolite ali se težje poškodujete, stroški zdravljenja hitro presežejo nekaj 10.000 eur. Zato si morate v primeru, da dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne plačujete obvezno postaviti vprašanje: Ali bom v takšnem primeru zmogel/zmogla plačati nekaj 1000 eur iz lastnega žepa?

PRIMER: Pavle Novak je padel s kolesom in si težje poškodoval roko. Potrebna je bila operacija roke. Cena operacije po ceniku je bila 3184 eur. Ker Pavle Novak ne plačuje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je iz lastnega žepa moral plačati 955 eur.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke