Informacije na: 

Dodatno zdravstveno zavarovanje takoj

Vaša ocena

Dodatno zdravstveno zavarovanje takoj je možno le, če smo zavarovanje sklenili pravočasno, to je v roku enega meseca od dneva prve zaposlitve ali izgube statusa oziroma, če smo brez dodatnega zavarovanja manj kot mesec dni.

V pogovornem jeziku je dodatno zdravstveno zavarovanje sinonim za dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Dodatno zdravstveno zavarovanje takoj

Glede čakalne dobe ZZVZZ (Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju) predvideva, da mora zavarovalnica pri sklenitvi dodatnega zavarovanja preden sprejme v zavarovanje novega zavarovanca preveriti ali le ta ima čakalno dobo ali ne.

Zavarovalnica mora preveriti ali je minilo več kot 30 dni od dneva, ko je Janez Novak postal zavezanec za dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Po domače povedano, ko se Janez Novak zaposli, izgubi status študenta,… postane zavezanec za plačilo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.
Od tega dne ima natanko 30 dni časa, da sklene dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Če ta rok zamudi, mora najprej 3 mesece plačevati zavarovanje, stroške zdravstvenih storitev pa mu zavarovalnica krije le za škodne dogodke, ki se dogodijo po tej 3 mesečni čakalni dobi.

Dodatno zdravstveno zavarovanje takoj

Dodatno zdravstveno zavarovanje takoj začne veljati le v primeru, da ga sklenemo pravočasno, torej znotraj enomesečnega zakonsko predpisanega roka. Če ta rok zamudimo, bomo v primeru vključitve v sistem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja dobili trimesečno čakalno dobo.

Kaj pa če plačamo dopolnilno zdravstveno zavarovanje za tri mesece vnaprej ali za vse mesece nazaj?

Zdravstveno zavarovanje lahko plačamo za tri mesece vnaprej, a čakalno dobo bomo vseeno dobili. Zavarovanja za nazaj pa ne moremo plačati, saj nimamo sklenjene veljavne pogodbe za dopolnilno zdravstveno zavarovanje za nazaj in sklepanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za nazaj sploh ni mogoče.

Dodatno zdravstveno zavarovanje takoj

Če dopolnilno zdravstveno zavarovanje ne sklenemo pravočasno bomo zagotovo dobili čakalno dobo. Če dobimo trimesečno čakalno dobo nam dopolnilno zdravstveno zavarovanje takoj ne more pričeti veljati.

Pogosto nas ljudje sprašujejo kaj storiti v takšnem primeru oziroma ali se da kaj storiti oziroma kaj bi mi storili v takšnem primeru. Žal moramo odgovoriti, da rešitve za trimesečno čakalno dobo ni.

Strankam predlagamo sklenitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja saj se s tem izognejo plačevanju visokih stroškov zdravstvenih storitev vsaj v prihodnosti.

Dejansko v takšnem primeru ni nobene rešitve, če zdravstveno storitev potrebujete takoj. Plačati jo morate iz lastnega žepa.

Edina rešitev je, da zdravstveno storitev, ki jo danes ne potrebujete nujno prestavite za 3 mesece saj vam jo bo čez tri mesece plačala zavarovalnica.

Zakaj čakalna doba? Če čakalne dobe ne bi bilo, bi vsak državljan na dan bolezni ali nezgode lahko sklenil dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ko bi ozdravel, pa zavarovanja ne bi plačeval.

Posledično bi vedno več ljudi ubralo bližnjico in zavarovanja ne bi plačevalo, s tem pa bi bil ogrožen celoten zdravstveni sistem.

Z uvedbo čakalne dobe pa je vsakomur jasno: »če zbolim danes, ne morem čakati na zdravstveno oskrbo 3 mesece«.

Čakalna doba je nujna

PRIMER: Marko Novak je bil več let popolnoma zdrav. Nikoli ni potreboval zdravniške pomoči, dejansko že več let ni bil pri zdravniku. Ugotovil je, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje plačuje popolnoma brez potrebe in ga je prekinil.

Čez kakšno leto je Marko začel čutiti vsak dan hujše bolečine v predelu srca. Hodil je od zdravnika do zdravnika, od specialista do specialista in za vsak pregled doplačeval oziroma plačeval za zdravstvene storitve, saj to se pač pripeti, če nimaš sklenjenega zdravstvenega zavarovanja.

Vseeno pa priporočamo vsem zavezancem za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, da se poskusijo vživeti v situacijo Marka Novaka. Ko je dobil diagnozo, da je potrebna operacija zaklopk. Celotna vrednost zdravstvene storitve znaša 24.626 eur, od tega bo Marko Novak iz lastnega žepa moral plačati 2463 eur.

Vsem zavezancem za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki si dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne plačujejo svetujemo, da premislijo kako se je počutil Marko Novak.

Hkrati naj si odgovorijo na vprašanje kakšni bi bili občutki, če bi se to pripetilo vam.

Predlagamo, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje sklenete takoj ko postanete zavezanec za plačilo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

V tem primeru v vašem življenju zagotovo ne boste doživeli izkušnje, ki jo je doživel Marko Novak.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje vam bo pričelo veljati takoj. Z zavarovanjem se boste zaščitili pred nepredvidenimi morebitnimi visokimi stroški zdravstvenih storitev.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke